Wist u dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Vooral brood en deegwaren (19%), groente (13%), fruit (13%), aardappelen (8%) en zuivel (8%) worden verspild. Zonde, want we stoppen veel energie in het eten. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. Het kost energie die de aarde opwarmt. Daarom is het belangrijk dat we zo min mogelijk eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week door al uw restjes op te eten of op een goede manier te bewaren. Een simpele daad voor een beter klimaat!
Slim omgaan met de koelkast en de vriezer
Minder eten verspillen, dat is wat we willen! Toch houdt de één weleens een paar boterhammen over en ontdekt de ander het restje pasta in de koelkast net te laat. Door uw koelkast en vriezer slim in te zetten, voorkomt u al een hoop verspilling. Daarom geven we tijdens de Verspillingsvrije Week op social media tips over het gebruiken van uw koelkast en vriezer, te voorkomen dat u niet te veel koopt en kookt en geven we tips om restjes te bewaren. Zet uw koelkast bijvoorbeeld op de juiste temperatuur. Bewaar restjes op een aparte plank in de koelkast, zodat u ze niet vergeet. En kook op maat, dan houdt u minder snel restjes over. Met verspillingsvrije recepten tover uw restjes om tot een nieuwe maaltijd. Kijk voor inspiratie op de website Samen tegen voedselverspilling.
Toch etensresten over? Gooi ze bij het GFT+E
Ook met slim koken, kopen en bewaren komt het voor dat er etensresten overblijven. Etensresten over? Gooi deze dan bij het GFT+E (groente-, fruit- en tuinafval + etensresten). Etensresten zoals gekookte restjes, vleesbotjes, schillen van groente, oud brood en visgraten mogen allemaal in de GFT+E bak. Twijfels over welk afval in welke bak hoort? Raadpleeg de afvalscheidingswijzer.
Verspillingstool
Wil jij weten hoeveel voedselverspilling de mensen in jouw gemeente of organisatie samen kunnen voorkomen tijdens de Verspillingsvrije Week? En wil je zien hoeveel CO2-uitstoot jullie daarmee kunnen besparen? Check het met de verspillingstool van het Voedingscentrum.