Verspillingsvrije week

Terug naar overzicht

Verspillingsvrije week

Van 12 tot en met 18 september organiseert Samen Tegen Voedselverspilling voor de vierde keer de Verspillingsvrije Week waarbij wordt stilgestaan bij het thema voedselverspilling. Als we allemaal elke dag een beetje meer verspillingsvrij worden, dan levert dat direct winst op voor het milieu én je portemonnee. 

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week door al je restjes op te eten. Een simpele daad voor een beter klimaat!

Ga creatief om met restjes en voorkom verspilling

Niemand wil voedsel verspillen. Toch houdt de één soms een paar boterhammen over en de ander ontdekt het restje pasta in de koelkast net te laat. Door creatief om te gaan met restjes, voorkom je al een hoop verspilling. Bewaar ze bijvoorbeeld op een aparte plank in de koelkast, zodat je ze niet vergeet. En kook je op maat – bijvoorbeeld door je rijst af te meten – dan houd je minder snel restjes over. Met verspillingsvrije recepten tover je restjes om tot een nieuwe maaltijd. Inspiratie nodig? Kijk dan eens in het gratis receptenboekje ‘Verspillingsvrije restjes recepten’ of op de website samentegenvoedselverspilling.nl.

Toch etensresten over? Gooi ze bij het GFT+E

Ook met slim koken, kopen en bewaren komt het voor dat er etensresten overblijven. Etensresten over? Gooi deze dan bij het GFT+E (groente-, fruit- en tuinafval + etensresten). Etensresten zoals gekookte restjes, vleesbotjes, schillen van groente, oud brood en visgraten mogen allemaal in de GFT+E bak. Twijfels over welk afval in welke bak hoort? Raadpleeg de afvalscheidingswijzer op www.cyclusnv.nl/afvalscheidingswijzer