Van GFT naar grondstof: kwaliteit begint thuis

Gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval: waarom doen we dat eigenlijk? Meer dan 60% van de Nederlanders scheidt hun klokhuizen, aardappelschillen en oud brood van hun restafval, zonder te beseffen dat ze daarmee bijdragen aan een beter milieu, doordat ze de basis leggen voor een nieuw, organisch product: compost.

 

Wat is compost?
Compost is een product dat wordt toegepast in tuinaarde en potgrond, in sier- en moestuinen en in land- en tuinbouw. Het houdt de bodem vruchtbaar en gezond. Daarnaast zorgt het verwerken van GFT tot compost ervoor dat er veel minder CO2 in de lucht vrij komt. Ook levert het maken van compost zowel warmte als groen gas op. Groen gas kan worden gebruikt om auto’s op te laten rijden. 
Compost zelf heeft ook grote milieuvoordelen. Zo kan compost worden gebruikt als alternatief voor kunstmest. Daarbij vervangt het ook een groot deel van het veen dat in potgrond wordt gebruikt. Hierdoor hoeven minder natuurlijke veengebieden te worden afgegraven. Tot slot hoeven we door het gebruik van compost minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

 

Productie van compost begint bij u
Jaarlijks wordt er uit GFT gemiddeld 700.000 ton compost gemaakt. Hiervoor wordt gemiddeld 1,4 miljoen ton gescheiden GFT gecomposteerd. De productie van compost begint dus bij u thuis. Een goede scheiding van uw GFT-afval vormt de basis voor de goede kwaliteit van compost. Hoe beter het afval wordt gescheiden, des te beter de uiteindelijke compost. Goed scheiden van GFT is dan ook van groot belang. 

 

Open dag bij Indaver in Alphen aan den Rijn
Met eigen ogen zien wat er met uw GFT gebeurt? Dat kan. Het GFT uit het Groene Hart wordt door Indaver in Alphen aan den Rijn verwerkt tot compost, groen gas en vloeibare CO2. Indaver houdt open dag tijdens de Landelijke Compostdag op zaterdag 30 maart aanstaande. U bent welkom tussen 10:00 en 14:00 uur bij Indaver Bio Power, de Schans 42 in Alphen aan den Rijn. Wij laten u graag zien welke mooie producten wij maken van uw GFT. U krijgt gelegenheid om uw kennis op vlak van afvalscheiding te toetsen. En tijdens een kopje koffie met lekkers beantwoorden wij natuurlijk al uw vragen.