Slim inzamelen van bedrijfsafval in Gouda

Terug naar overzicht

Slim inzamelen van bedrijfsafval in Gouda

Drie afvalinzamelaars, één voertuig, één route. Dat is de essentie van het White Label-project, waarmee Cyclus, SUEZ en Renewi de handen ineenslaan bij de inzameling van bedrijfsafval in Gouda. De voordelen: minder uitstoot van schadelijke stoffen, minder verkeersdrukte en verbeterde verkeersveiligheid. Op 27 januari gaf wethouder Hilde Niezen van de gemeente Gouda het officiële startsein van dit initiatief. 

Waarom met meerdere voertuigen dezelfde straat inrijden voor de dezelfde dienstverlening als het ook met één voertuig kan? Die ogenschijnlijk simpele vraag lag ten grondslag aan het White Label-duurzaamheidsinitiatief. Na een succesvolle pilot van SUEZ en Renewi afgelopen jaar, sloot Cyclus zich eind 2019 aan bij dit initiatief. 

Efficiënter en schoner inzamelen
Het inzamelen gebeurt via een gecombineerde route bij de klanten van alle drie de inzamelaars. Dat zorgt voor minder verkeersbewegingen, wat ten goede komt aan de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de binnenstad. Ook worden dankzij de gecombineerde inzameling minder kilometers gereden, wat de CO2-uitstoot vermindert. Aan de bestaande dienstverlening en contracten van de klanten van Cyclus, SUEZ en Renewi verandert niets. Iedere bedrijfsklant behoudt het contract met zijn eigen afvalinzamelaar. 

Veiliger en betere luchtkwaliteit
Wethouder Hilde Niezen van de gemeente Gouda ondersteunt dit initiatief van harte. “De samenwerking zorgt voor minder verkeersbewegingen en dat maakt het veiliger voor fietsers en voetgangers. Bovendien sluit het ook goed aan op onze plannen de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.”
 “Wij zijn altijd op zoek naar manieren om slimmer, efficiënter en duurzamer te werken”, stelt Linda Boot, directeur van Cyclus. “Inzamelen met een gezamenlijk voertuig is een hele praktische manier om brandstofverbruik, uitstoot en verkeersbewegingen te reduceren.”

Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van SUEZ: “De pilot in Gouda was succesvol en wij zijn dan ook blij dat we deze gezamenlijke inzameling met Renewi en nu ook Cyclus kunnen voortzetten. Zo werken we samen aan een schone, bereikbare en veilige stad.” 

“Deze uitbreiding van de samenwerking in Gouda past in onze visie dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om de doelen van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek te realiseren. Renewi heeft zich hieraan gecommitteerd en dit project laat zien dat we concrete stappen maken op weg naar een duurzamere en veiligere stadslogistiek.”, vertelt Eric Pero, Regio Directeur van Renewi.