Scholen verzamelen ruim 50.000 elektronische apparaten tijdens E-waste Race!

Terug naar overzicht

Scholen verzamelen ruim 50.000 elektronische apparaten tijdens E-waste Race!

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van meerdere basisscholen uit de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst ruim 50.000 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt het hergebruikt en gerecycled. De trotse winnende scholen van de E-waste Race kregen donderdag 20 oktober de prijs overhandigd door de Wethouder en Cyclus.  

Leerlingen Graaf Jan van Nassauschool nemen prijs E-waste Race in ontvangst

E-waste Race in de regio Bodegraven-Reeuwijk en Gouda

Basisschool Graaf Jan van Nassauschool uit Gouda is met 6.947 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race in de regio Bodegraven-Reeuwijk en Gouda. Wethouder Klijmij-van der Laan van de gemeente Gouda overhandigde donderdag 20 oktober de prijs aan de trotse school. De tweede plaats ging naar De Lelie in Driebruggen en de derde plaats ging naar Verhoeff-Rollmanschool in Bodegraven. 

Leerlingen houden prijs vast na uitreiking E-waste Race

Leerlingen Graaf Jan van Nassauschool nemen prijs in ontvangst

E-waste Race in de regio Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas

Basisschool Sint Josefschool uit Moordrecht is met 3.292 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race in de regio Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas. De organisatie van de E-waste Race en Cyclus overhandigde donderdag 20 oktober de prijs aan de trotse school. De tweede plaats ging naar De Wingerd in Nieuwerkerk aan den IJssel en derde plaats ging naar De Wegwijzer in Krimpen aan den IJssel.

Leerlingen Sint Jozefschool nemen prijs in ontvangst

Leerlingen Sint Jozefschool nemen prijs in ontvangst

De E-waste Race, Cyclus en de gemeenten bedanken de leerlingen voor hun enthousiaste inzet! Dankzij hun zijn er veel waardevolle grondstoffen gewonnen. We wensen de winnende scholen veel plezier tijdens hun schoolreisje naar het Nemo Science Museum in Amsterdam.
 

De race

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot tablet - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.
 

Samenwerking

De E-waste Race is in samenwerking met Cyclus en de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas. Samen zorgen wij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke (mobiele) milieustraat.