Resultaten proef met apart inzamelen opblaasartikelen

Terug naar overzicht

Resultaten proef met apart inzamelen opblaasartikelen

Van eind augustus tot en met eind oktober werkten Cyclus en Vinylrecycling aan een proef met opblaasartikelen. Inwoners hadden die periode de mogelijkheid om op milieustraten in de Cyclusregio lekke, kapotte (zomerse) opblaasartikelen apart in te leveren. Zo verdwenen de opblaasartikelen niet in het restafval en konden de artikelen gerecycled worden tot nieuwe producten. De proefperiode is afgelopen. We delen graag de eerste resultaten.

Dit hebben we bereikt met de proef

  • Tijdens de proef hebben de inwoners uit onze regio 3.600 kg materiaal ingeleverd. Vinylrecyling heeft – naast Cyclus – ook met andere partijen samengewerkt voor het apart inzamelen van opblaasartikelen. In totaal is 14.778 kg materiaal ingezameld. Van de 14.778 kg is 6.500 kg geschikt om te verwerken tot een grondstof voor nieuwe materialen.
  • De milieustraat in Gouda staat op plaats 4 van de 10 toplocaties met het hoogste gewicht van één bak. Het hoogste gewicht van een bak met de opblaasartikelen was 286 kg.*
  • De milieustraat in Bodegraven staat op plaats 7 van de 10 toplocaties. Het hoogste gewicht van een bak met opblaasartikelen was 244 kg.*
  • Ongeveer de helft van het ingezamelde materiaal is geschikt om te recyclen.

* Vinylrecycling heeft bij milieustraten van de deelnemende partijen lokale opblaasartikelen ingezameld. Daaruit is een top 10 van locaties gekomen met het hoogste gewicht per bak. Het hoogste gewicht van één bak was 367 kg.

De proef krijgt volgend jaar een vervolg. Hierover gaan we in gesprek met Vinylrecycling en de gemeenten.

Over de proef

Op de milieustraten in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas konden inwoners opblaasartikelen inleveren. Cyclus faciliteerde de inzameling van de opblaasartikelen. Vinylrecycling heeft de opblaasartikelen bij de milieustraten opgehaald en heeft gezorgd dat de materialen worden gerecycled. Zo hebben lekke, kapotte zwembadjes, luchtbedden en opblaasfiguren een nieuw leven gekregen als grondstof voor tuinslangen, slippers en schoenzolen.