Nieuwe ondergrondse perscontainer 'verslindt' PMD-afvalzakken

Terug naar overzicht

Nieuwe ondergrondse perscontainer 'verslindt' PMD-afvalzakken

In Bodegraven-Reeuwijk is op 27 september 2017 een proef gestart met twee ondergrondse perscontainers voor PMD-afval. Daarmee is de gemeente de eerste in het werkgebied van afvalverzamelaar Cyclus die de strijd aanbindt met het volumineuze PMD-afval. Doelstelling is om het flatbewoners zo makkelijk mogelijk te maken PMD-afval te scheiden, waardoor de hoeveelheid restafval vermindert.

Het grootste deel van het huishoudelijk afval is geen restafval, maar bestaat uit waardevolle grondstoffen zoals plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD). Vorig jaar werd in Bodegraven-Reeuwijk maar liefst 20 kilo PMD-afval per inwoner ingezameld. En juist het bewaren van dit afval is lastig voor flatbewoners. Het neemt veel ruimte in beslag. Daarnaast zijn restjes levensmiddelen in de verpakkingen vaak de oorzaak van geurtjes en ander ongemak.

Proef voor bewoners appartementencomplex

Reden genoeg voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk om een proef te starten met ondergrondse perscontainers voor PMD-afval. Speciaal voor de bewoners van appartementen zijn twee ondergrondse perscontainers geplaatst: één aan de Koninginneweg in Bodegraven en één aan de Miereakker in Reeuwijk-Brug. De betreffende bewoners kunnen de container openen met hun afvalpas. De container perst na iedere inworp het ingezamelde afval klein en kan tienmaal zoveel PMD-zakken aan als de gebruikelijke containers.

Meer grondstoffen, meer gebruiksgemak

Op woensdag 27 september 2017 vond om 14.00 uur de officiële ingebruikname plaats van de ondergrondse perscontainer voor PMD door wethouder Kees Oskam en Cyclus-directeur Jan Krapels. Zij kijken uit naar de resultaten van de proef. Wethouder Kees Oskam: “Samen met Cyclus willen wij het scheiden van PMD-afval stimuleren en tegelijkertijd het gebruikersgemak voor onze inwoners vergroten. Ik ben benieuwd naar de bijdrage die deze perscontainers daaraan leveren.” Cyclus-directeur Jan Krapels vult aan: “Ik ben enthousiast over deze innovatieve pilot, want een belangrijke voorwaarde om de landelijke afvaldoelstellingen te halen is dat inwoners, óók van hoogbouwlocaties, grondstoffen makkelijk kunnen scheiden.”