GFT+E (groente-, fruit- en tuinafval + etensresten) is in bijna alle gemeenten een van de meest vervuilde grondstoffen. Het werd de hoogste tijd om hier extra aandacht aan te besteden. Pierre Jean Marie Dierckx is in september gestart als junior kwaliteitscontroleur. Hij wordt voornamelijk ingezet op de GFT+E routes. In dit artikel vertelt Pierre over zijn werkzaamheden als kwaliteitscontroleur.
Pierre: “Als kwaliteitscontroleur controleer ik steekproefsgewijs de minicontainers van een route voordat de inzameling daar begint. De inhoud beoordeel ik op vervuiling en vervolgens leg ik het vast met een foto in een app. In de app kan ik aangeven of de minicontainer niet vervuild, vervuild of ernstig vervuild is. Als de minicontainer (ernstig) vervuild is dan hang ik er een GFT+E kaart aan voor de bewoner. Op de kaart staat aangegeven welke vervuiling ik heb aangetroffen en bij welke afvalstroom dit wel thuis hoort. Bij ernstige vervuiling keur ik de container af en wordt de container niet geleegd.”
Reactie van inwoners
“Inwoners vragen wel eens wat ik aan het doen ben. Dan leg ik ze uit waarom ik de container controleer. Iedereen reageert altijd goed en geïnteresseerd. Ik heb gelukkig nog nooit nare reacties gekregen.”
“Laatst had ik een container gecontroleerd waar koffiepads in zaten. Hier heb ik een GFT+E kaart aangehangen waarna de bewoner gelijk naar mij toe kwam. Ik legde haar uit dat in koffiepads plastic zit verwerkt net zoals in theezakjes. Hierdoor horen koffiepads en theezakjes thuis bij het restafval. De inwoner reageerde heel begripvol omdat ze dit niet wist en hiervan had geleerd.”
Vervuiling
“De meest voorkomende vervuiling die ik tegenkom is (gevulde) plastic zakken, grond, zand en stenen. Soms schrik ik echt van de vervuiling. Vaak zie je dan al snel of de inwoner laks is geweest of dat ze zich er niet van bewust waren.”
Toekomst
“Ik maak inwoners alert op het juist scheiden van afval en dat maakt deze werkzaamheden waardevol. Ik hoop dat we de service doorzetten en verder ontwikkelen.”