Kwaliteitscontoleur Pierre over de GFT+E route

GFT+E (groente-, fruit- en tuinafval + etensresten) is in bijna alle gemeenten een van de meest vervuilde grondstoffen. Het werd de hoogste tijd om hier extra aandacht aan te besteden. Pierre Jean Marie Dierckx is in september gestart  als  junior  kwaliteitscontroleur.  Hij  wordt  voornamelijk  ingezet  op  de GFT+E routes. In dit artikel vertelt Pierre over zijn werkzaamheden als kwaliteitscontroleur.

 

Pierre:  “Als  kwaliteitscontroleur  controleer ik  steekproefsgewijs  de  minicontainers  van een route voordat de inzameling daar begint. De inhoud beoordeel ik op vervuiling en vervolgens leg ik het vast met een foto in een app. In de app kan ik aangeven of de minicontainer  niet  vervuild,  vervuild  of  ernstig  vervuild  is.  Als  de  minicontainer  (ernstig) vervuild is dan hang ik er een GFT+E kaart aan voor de bewoner. Op de kaart staat  aangegeven  welke  vervuiling  ik  heb aangetroffen  en  bij  welke  afvalstroom  dit wel thuis hoort. Bij ernstige vervuiling keur ik de container af en wordt de container niet geleegd.”

 

Reactie van inwoners

“Inwoners vragen wel eens wat ik aan het doen ben. Dan leg ik ze uit waarom ik de container  controleer.  Iedereen  reageert  altijd goed en geïnteresseerd. Ik heb gelukkig nog nooit  nare  reacties  gekregen.”  

 

“Laatst  had  ik  een  container  gecontroleerd waar koffiepads in zaten. Hier heb ik een GFT+E  kaart  aangehangen  waarna  de  bewoner gelijk naar mij toe kwam. Ik legde haar uit dat in koffiepads plastic zit verwerkt net zoals  in  theezakjes.  Hierdoor  horen  koffiepads  en  theezakjes  thuis  bij  het  restafval. De  inwoner  reageerde  heel  begripvol  omdat ze dit niet wist en hiervan had geleerd.”  

 

Vervuiling

“De  meest  voorkomende  vervuiling  die  ik tegenkom  is  (gevulde)  plastic  zakken,  grond, zand en stenen. Soms schrik ik echt van de vervuiling. Vaak zie je dan al snel of de inwoner laks is geweest of dat ze zich er niet van  bewust  waren.”

 

Toekomst

“Ik  maak inwoners alert  op  het  juist  scheiden van afval en dat maakt deze werkzaamheden waardevol. Ik hoop dat we de service doorzetten  en  verder  ontwikkelen.”