Extra ogen tegen vervuiling van oud papier en karton

Terug naar overzicht

Extra ogen tegen vervuiling van oud papier en karton

Nieuw papier bestaat voor 85% uit oud papier en kan tot wel zeven keer gerecycled worden. Zo kan van oud papier weer nieuw papier en karton gemaakt worden. We noemen het daarom een waardevolle grondstof. Als het oud papier en karton niet goed wordt gescheiden, dan is het afval niet meer bruikbaar als grondstof voor nieuw papier of karton. In dat geval wordt het door de verwerker afgekeurd en verbrand als restafval. Dat is zonde voor het milieu. Om deze afkeur bij de verwerker te voorkomen controleert Cyclus voorafgaand aan de inzameling minicontainers op vervuiling. Ajay, kwaliteitscontroleur bij Cyclus, vertelt ons meer.

“Iedere dag controleer ik een route waarbij ik containers controleer op vervuiling. Al deze containers worden vastgelegd met een speciale app. Deze app werkt met gps. Je hebt dan de optie tussen niet, matig en zeer vervuild. Vervolgens wordt er door mij een 3-D kaart overzicht gemaakt van de route. Zo kan je dan zien waar de meeste vervuiling is in deze route. Hierdoor kunnen we gericht actie ondernemen.”
 

Blauwe kaart
“Als er te veel vervuiling in de minicontainer zit wordt deze niet geleegd en wordt er een kaart met informatie aan de container gehangen. Voor het oud papier en karton afval hebben we een blauwe kaart. Op de blauwe kaart staat aangegeven welke vervuilde afvalsoorten er zijn aangetroffen in de minicontainer. Tijdens mijn rondes ben ik ook in gesprek met inwoners om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden over wat ik aan het doen ben en waarom. Dit zijn vaak leuke en positieve gesprekken.”
 

Vervuiling
“Laatst had ik een minicontainer gecontroleerd waar vuile pizzadozen in zaten. Hier heb ik een blauwe kaart aan gehangen waarna de bewoner gelijk naar mij toe kwam. Ik legde haar uit dat het vet in de vervuilde pizzadozen het recycleproces kan verstoren waardoor het niet bruikbaar is voor nieuw papier en karton. De inwoner reageerde heel begripvol omdat ze dit niet wist.”
 

“De meest voorkomende vervuiling die ik tegenkom is vuile pizzadozen, nat papier en karton, plastic, drinkpakken en luiers. Ik maak inwoners alert op het juist scheiden van afval en dat maakt deze werkzaamheden waardevol.”