Extra kosten voor wegwerpservies bij afhalen en bezorgen

Terug naar overzicht

Extra kosten voor wegwerpservies bij afhalen en bezorgen

Vanaf 1 juli betaalt u als consument bij het afhalen en bezorgen van eten en drinken extra voor het wegwerpservies dat (deels) gemaakt is van plastic. Ondernemers mogen dan geen gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes meer aanbieden. Zij zijn verplicht om na 1 juli een herbruikbare optie aan te bieden. Of u neemt een eigen beker of bakje mee. Dat is beter voor het milieu én vanaf 1 juli ook voor uw portemonnee.

In Nederland gooien we elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer gebruikt zijn. Vaak belandt dit op straat. Om zwerfafval tegen te gaan, voert de overheid maatregelen in om af te stappen van wegwerp en van hergebruik de norm te maken.

Dit betekent het voor u

  • Vanaf 1 juli betaalt u extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic erin als u eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als u op het station koffie haalt, een maaltijdsalade koopt in de supermarkt, een in plastic voorverpakt broodje haalt bij het tankstation of als u een patatje haalt bij de snackbar. 
  • De kosten die u maakt voor het wegwerpservies staan vanaf 1 juli op de kassabon vermeld. Zo ziet u precies hoeveel extra u betaalt.
  • Twee alternatieven om de kosten hiervoor niet te maken zijn:
    • gebruikmaken van de herbruikbare bekers en bakjes die de ondernemer als alternatief aanbiedt;
    • zelf een beker of bakje meenemen dat die laten vullen door de ondernemer.

Hergebruik en recyclen van plastic

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Met als doel om de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen.

Meer weten over deze maatregelen? Kijk op de website van de Rijksoverheid.