Duizend leerlingen zorgen voor nette schoolpleinen en straten

Terug naar overzicht

Duizend leerlingen zorgen voor nette schoolpleinen en straten

In Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen hebben 21 basisscholen afgelopen schooljaar meegedaan aan het project STRAAT JE NETJES van Cyclus. Zo’n duizend leerlingen volgden de interactieve afvalles van Maarten Milieu en gingen op verschillende manieren aan de slag voor schone schoolpleinen en straten.

Maarten Milieu van Cyclus verzorgde 39 afvallessen. De leerlingen leerden wat zwerfafval is, waarom we afval in de buitenruimte moeten voorkomen en wat we kunnen doen om zwerfafval tegen te gaan. Na afloop van de les vormden de leerlingen als echte afvalambassadeurs het STRAAT JE NETJES-team van de school. Ze gingen spelenderwijs aan de slag met het thema.

Campagneposters

Bij een aantal scholen werden de leerlingen uitgedaagd om een prikkelende campagneposter te ontwikkelen. Per klas selecteerde Maarten Milieu de meest pakkende poster. Bij elf scholen is het schoolplein voorzien van een opvallende prullenbak waarop de poster een hoofdrol speelt. Bij drie scholen maakte Cyclus van de poster een campagnebord, dat geplaatst is op een locatie bij de school waar regelmatig sprake is van zwerfafval. De leerlingen plakten de poster ook thuis op het raam. Hierdoor verspreidde de STRAATJENETJES-boodschap zich als een lopend vuurtje door de wijk.

Schoonmaakacties

Op zeven scholen kwamen de STRAAT JE NETJES-teams na afloop van de les meerdere keren in actie. Samen met Maarten Milieu, gekleed in opvallende veiligheidshesjes en voorzien van afvalprikkers en zakken voor PMD- en restafval, voerden ze schoonmaakacties uit rondom de school. De leerlingen ontvingen voor deze acties van Maarten Milieu een cheque voor een zelf gekozen goed doel. Ook konden ze rekenen op bijval van omwonenden, die aangestoken werden door de schoonmaakacties en zelf de handen uit de mouwen staken.

AFVALVRIJE SCHOOL

Na de schoolvakantie geeft Cyclus in opdracht van de drie gemeenten een vervolg aan STRAAT JE NETJES met het project AFVALVRIJE SCHOOL. Inmiddels hebben dertien basisscholen zich al aangemeld. Tijdens dit project bedenken de leerlingen een campagne over afval scheiden en afval voorkomen in en rondom school. Ze voeren zelf campagne en kunnen met het scheiden van afval op school en het uitvoeren van schoonmaakacties rondom school kans maken op het certificaat AFVALVRIJE SCHOOL. Basisscholen uit Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen kunnen zich aanmelden via deafvalvrijeschool@cyclusnv.nl.