De oud papier en karton campagne is van start gegaan!

Terug naar overzicht

De oud papier en karton campagne is van start gegaan!

Het scheiden van oud papier en karton gaat in de Cyclus-regio goed, maar kan op sommige onderdelen nog beter. In samenwerking met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Kaag en Braassem, Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel, Nieuwkoop, Waddinxveen en Zuidplas zet Cyclus zich in op het juist scheiden en aanbieden van oud papier en karton. Om deze reden staat de maand november extra in het teken van deze afvalstroom.
 

In de Cyclusregio wordt het PMD, GFT+E en oud papier en karton gescheiden van het restafval en dat wordt goed gedaan. Cyclus zamelde in 2020 meer grondstoffen in. Zo was er bij het oud papier en karton een toename van 4% ten opzichte van 2019. Er was vooral een toename in het aantal kartonnen pakketjes te zien door de stijging in de internetaankopen.
 

De regionale sorteeranalyse laat zien dat het scheiden van oud papier en karton goed gaat, maar dat het op sommige onderdelen nog beter kan. Een gedeelte van het oud papier en karton beland nog bij het restafval en daarnaast valt er nog winst te behalen in de kwaliteit en het aanbieden van het oud papier en karton.
 

Kwaliteit
Nieuw papier bestaat voor 85% uit oud papier en kan tot wel zeven keer gerecycled worden. Oud papier en karton is daarom een waardevolle grondstof. Vervuiling tussen het oud papier zoals vuile pizza- en taartdozen, patatzakken, nat papier of karton of plastic verstoren het recycleproces. Door juist te scheiden kunnen inwoners hun restafval verminderen en kosten besparen. Dat is ook nog eens goed voor het milieu.

Scheur los en stamp plat
Verpakkingen van karton worden niet altijd klein gemaakt voordat het wordt weggegooid in een container. De kans dat grote stukken karton klem komen te zitten in een container is groot waardoor de container in storing kan raken met bijplaatsingen als gevolg. Dit heeft een grote invloed op het straatbeeld. Reden genoeg om hier extra aandacht aan te besteden.

 

Tips en tricks
Met de regionale campagne wordt in november ingezet op het vergroten van de kennis van de inwoners om oud papier nog beter te scheiden en op de juiste manier aan te bieden. Het karton moet schoon, droog en klein aangeboden worden. Oud papier dat nat en vies is of veel plastic bevat wordt afgekeurd. Daarnaast geeft de campagne inzicht in hoe oud papier en karton gerecycled wordt en wat er weer van gemaakt kan worden. Ook worden inwoners uitgedaagd om deel te nemen aan een kennisquiz waarbij zij kans maken op een leuke prijs zoals een uitwisbaar notitieboekje. Dit boekje gaat papierverspilling en ontbossing tegen.

Meer informatie over het juist scheiden en aanbieden van oud papier en karton is te vinden op www.cyclusnv.nl/oud-papier of houd de Facebookpagina van Cyclus in de gaten.