Chauffeuse Jessica moedigt vrouwen aan in de afvalsector

Wie denkt dat onze sector een mannenwereld is, denkt verkeerd. Al tijden zijn we bezig met het krijgen van meer diversiteit in het personeelsbestand. Zo ook meer vrouwen in de uitvoering. Onlangs is chauffeuse Jessica Troost – van der Boor ons team komen versterken. Zij heeft zich vorig jaar laten omscholen tot chauffeur en is helemaal blij met haar keuze. Lees hier haar verhaal.

 

Wat voor Jessica is begonnen als een geintje, is uiteindelijk uitgerold tot haar passie. Jessica: “Hoe ik in de vuilniswereld ben beland is eigenlijk best grappig. Ik was 30 jaar lang schoonmaakster geweest en dit was ik een beetje zat. Mijn man zat op een vacaturepagina te kijken en hij vertelde dat ze nog mensen voor achterop de vuilniswagen zochten. En toen dacht ik ‘Joh, wat kan mij het schelen. Ik solliciteer gewoon en ik zie het wel.’ Twee dagen later stond ik afval in te zamelen in de Hoeksche Waard.”

 

Een kans om ervaring op te doen

“Als belader zat ik ruim twee jaar naast een chauffeur. Eigenlijk leek mij dat ook wel interessant. Zodoende ben ik mijn vrachtautorijbewijs gaan halen. Echter kwam ik nergens aan de bak omdat ik geen rijervaring had. Begin dit jaar gaven ze mij bij Actief Werkt (uitzendbureau voor Cyclus) een kans. Inmiddels ben ik overgenomen door Cyclus en daar ben ik erg blij mee!”

 

Elke dag een uitdaging

“Elke dag is voor mij een uitdaging in zo’n grote en stoere wagen. Wat staat er vandaag op de planning, hoe moet ik rijden, wat staat er in de weg en waar kan ik wel of niet doorheen rijden. Natuurlijk ken je je route wel, maar toch is iedere dag weer anders.”

 

Daar hebbie der weer!

“Vooral de afwisseling vind ik leuk. Ik vind het heerlijk om uit te stappen en mee te helpen. Als ik een grote hoop PMD-zakken zie hangen, dan sta ik gelijk naast m’n belader(s). Collega’s zeggen dan ook wel: ‘oh daar hebbie der weer. Komt ze weer gooien!’. We zijn een team waarin samenwerken belangrijk is. Ik bedank mijn beladers dan ook altijd aan het einde van de dag. Zonder hun ben ik ook niks.”

 

Een vrouwelijke chauffeur valt lekker op

“Ik heb inmiddels drie jaar gewerkt in een bedrijf waar de mannen in de meerderheid zijn. Dus ik draai mijn hand er niet meer voor om. Het heeft soms juist ook wel wat. Als ik m’n vrachtwagen ergens in de straat parkeer en er staan twee jongens te beladen en ik stap uit als chauffeuse, dan zie je de mensen wel eens met open mond kijken. Dat vind ik grandioos om te zien!”