Bodegraven-Reeuwijk start proef met nieuwe GFT-container

Terug naar overzicht

Bodegraven-Reeuwijk start proef met nieuwe GFT-container

Op 21 mei 2019 bezochten zo’n 50 inwoners van de Poelruit en Kaarde 2 in Reeuwijk de demonstratie van de nieuwe GFT-container, die daar als proef is neergezet. De nieuwe container kan met de afvalpas geopend worden en heeft een gebruiksvriendelijke inwerpopening. De gemeente overweegt dit type containers ook op andere plekken neer te zetten.

De vorige container op de proeflocatie was regelmatig vervuild met plastic zakken. De inwerpopening in de vorm van een trommel bleek niet ideaal in gebruik. En de container zat vaak overvol. Beleidsadviseur Peter van der Burg van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk: “Daarom hebben we een nieuwe container neergezet en komt er op korte termijn nog een tweede container bij te staan.”

Makkelijker in gebruik
De containers op deze proeflocatie hebben een klep als inwerpopening en zijn alleen te openen door inwoners van de locatie met hun afvalpas. Van der Burg: “Tijdens de demonstratie hebben we uitgelegd hoe de nieuwe container werkt en dat je niet hoeft te betalen per keer dat je GFT aanbiedt. Wij denken dat de nieuwe inwerpopening makkelijker is in gebruik en dat het GFT minder vervuild raakt, nu deze alleen geopend kan worden met een afvalpas. Dat gaan we de komende tijd monitoren. Want bewust afval scheiden is belangrijk en we doen er alles aan dit zo handig mogelijk te organiseren voor inwoners.” Over een maand gaat de gemeente weer met de betrokken inwoners van de proeflocatie in gesprek over hun ervaringen met de nieuwe container. Als daar een goed rapportcijfer uit rolt, overweegt de gemeente dit type containers ook op andere plekken neer te zetten.

Handige weetjes
Tijdens de demonstratie beantwoordden de gemeente en Cyclus allerhande vragen over het scheiden van GFT-afval. Maarten Milieu van Cyclus: “Van GFT wordt compost gemaakt, een waardevolle bodemverbeteraar. Plastic in GFT komt op het land terecht en dat is geen goede zaak. Daarom vragen we nadrukkelijk geen plastic, maar composteerbare zakjes te gebruiken voor GFT. En daarom hebben we ook rolletjes composteerbare zakjes uitgedeeld. We hebben uitgelegd dat de containers in de zomerperiode maandelijks gereinigd worden en dat je op de afvalscheidingswijzer van Cyclus precies kunt zien welke afval in welke bak hoort.”