Annejetske over haar werk als belader

Twee jaar geleden bedacht Annejetske van der Slik, belader bij Cyclus, dat zij liever een stoer beroep wilde uitoefenen. Het leek haar wel wat om belader te worden. Vrienden zeiden dat het een harde wereld is tussen al die mannen en dat ze wel der mannetje moet kunnen staan. Maar dat hield haar niet tegen.

 

Doorbreken van verwachtingen

Annejetske vertelt: “Ik houd ervan om standaard dingen te doorbreken. Vroeger had ik als kind een bepaald beeld bij beladers: stoere mannen die shag stonden te draaien en het vervolgens achterop het voertuig oprookte. Zo is het absoluut niet in de werkelijkheid, maar dat is wel het beeld dat ik er toen bij had en wat ik wilde doorbreken als vrouw. Ik krijg soms reacties ‘Huh, ben jij vuilnisvrouw?!’ of ‘Een vrouw achterop de wagen, wat goed!’ Van zulke reacties word ik echt blij omdat je gezien wordt als vrouw in zo’n beroep. En dat moet normaal worden.” 

 

Stank voor dank

Als haar wordt gevraagd wat haar vieste ervaring in het vak is, begint ze te lachen. “Mijn vieste ervaring is dat ik ooit een strontbak over mij heen heb gekregen. Ik merkte al op dat de minicontainer erg zwaar was. Ik deed daarom al een extra stapje achteruit bij het beladen. Mijn collega stond naast mij terwijl de minicontainer gekiept werd. De inhoud van de minicontainer kaatste terug via de morsklep… Ik zat onder de stront terwijl mijn collega geen spettertje op zich had gekregen. Het was zo vies. Ik ben daarna heel snel naar de Hema gereden om handdoeken te kopen en heb daarna uitgebreid gedoucht.”

 

Waardering

Maar gelukkig maakt ze ook hele bijzondere momenten mee waarin ze veel waardering krijgt van inwoners. Ze vertelt verder: “De minder leuke dingen worden ook zeker weer gecompenseerd. Ik vind het vooral leuk als kinderen zo enthousiast zijn onderweg. Je ziet ze soms helemaal glunderen als je langs rijdt. Vaak komen ze naar je toe om te kijken hoe wij ons werk doen of ze zwaaien vanaf een afstandje. Er is een jongen in Gouda die fietst wel eens achter ons aan. Hij weet precies waar we heen gaan en fietst dan voor ons uit. Dat vind ik fantastisch.”

"Soms is alleen een duimpje omhoog al voldoende om je dag te maken"

 

“Werken rond de feestdagen vind ik ook altijd erg leuk. Je merkt dat iedereen wat vrolijker is en wat meer kan hebben. Met oudjaarsdag deed ik met het team de papierinzameling. Ik denk dat ik wel vijf oliebollen heb gekregen van inwoners. Maar soms is alleen een duimpje omhoog of een bedankje al voldoende om je dag te maken.”