AFVALVRIJE SCHOOL van start op 24 scholen

Terug naar overzicht

AFVALVRIJE SCHOOL van start op 24 scholen

Vierentwintig basisscholen in de Cyclus-regio doen mee aan de derde editie van AFVALVRIJE SCHOOL. Een project dat Cyclus dit schooljaar uitvoert in opdracht van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem, Montfoort, Waddinxveen en Zuidplas. Samen met Maarten Milieu werken leerlingen aan een school zonder restafval en bereiden ze zich voor op de circulaire economie.

Scholen willen duurzaamheid concreet en tastbaar maken en leerlingen ervan bewust maken dat veel afval een waardevolle grondstof is. Afval scheiden op scholen blijkt in de praktijk echter complex. Daarom heeft Cyclus het project AFVALVRIJE SCHOOL ontwikkeld. In de afgelopen twee jaar deden 41 basisscholen mee aan het project, dit jaar komen daar 24 scholen bij. De leerlingen leren over (zwerf)afval, houden waardevolle grondstoffen apart in de klas, voeren opschoonacties uit rondom de school én doen mee aan de afvalbattle in de gemeente. 

Leren en doen
Bij scholen die meedoen aan AFVALVRIJE SCHOOL haalt Cyclus de waardevolle grondstoffen GFT, PMD en papier op. Momenteel is Maarten Milieu druk bezig met het verzorgen van de lessen op de scholen. De leerlingen leren over (zwerf)afvalpreventie en afvalscheiding, maken zelfvoorlichtingsmateriaal en lanceren een bewustwordingscampagne op hun school. Tijdens de tweede les gaat de afvalbattle van start. De leerlingen wegen hiervoor het restafval dat overblijft in de klas én gaan zwerfafval prikken rondom de school. Aan het eind van het schooljaar maakt Maarten Milieu bekend of de school het predicaat AFVALVRIJE SCHOOL kan dragen en hoe de school heeft gescoord tijdens de afvalbattle.

Ambassadeurs
Voorlichter Maarten Milieu: “De leerlingen weten meer over afval dan wij denken. Dat merk ik tijdens rondleidingen op het afvalbrengstation en tijdens de startlessen van AFVALVRIJE SCHOOL. De kinderen begrijpen onmiddellijk dat afval bestaat uit waardevolle grondstoffen en dat we daar nieuwe producten mee kunnen maken. Ik ben blij verrast als ik zie hoe enthousiast en serieus de kinderen met het thema aan de slag gaan. Het zijn echte ambassadeurs.”

In actie
Ook is het vervolgproject AFVALVRIJE SCHOOL IN ACTIE van start gegaan in gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Scholen die eerder meededen aan het project AFVALVRIJE SCHOOL organiseren een afvalexpositie. Voorlichter Maarten Milieu van Cyclus benoemt de leerlingen van één groep tot ‘afvalcoach’. Deze jonge coaches enthousiasmeren hun omgeving tijdens de afvalexpo om samen een steentje bij te dragen aan de stap van afval naar grondstof.