AFVALVRIJE SCHOOL: Exposities over afval op zeven scholen

Terug naar overzicht

AFVALVRIJE SCHOOL: Exposities over afval op zeven scholen

Zeven scholen uit Bodegraven-Reeuwijk en Gouda die eerder meededen aan het project AFVALVRIJE SCHOOL organiseren dit voorjaar een afvalexpositie. Voorlichter Maarten Milieu van Cyclus benoemt de leerlingen van één groep tot ‘afvalcoach’. Deze jonge coaches enthousiasmeren hun omgeving tijdens de afvalexpo om samen een steentje bij te dragen aan de stap van afval naar grondstof.

Onder de noemer AFVALVRIJE SCHOOL IN ACTIE bereiden de leerlingen tijdens een les met Maarten Milieu een interactieve afvalexpo voor. Ze leren wat er bij GFT, PMD, papier en restafval hoort, ze brengen de verwerking van de verschillende soorten huishoudelijk afval in kaart én ze gaan aan de slag met zwerfafval(preventie). Aan het einde van de les staat de expositie als een huis. Tijdens de expo delen de leerlingen hun kennis met de bezoekers, dagen ze de genodigden uit met een instinkquiz én moedigen de jonge afvalcoaches de omgeving aan mee te werken aan een afvalvrije buurt.

41 scholen afvalvrij
Vorig schooljaar deden er 17 basisscholen uit Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen mee aan het project AFVALVRIJE SCHOOL van Cyclus. Dit schooljaar doet ook gemeente Nieuwkoop mee en komen er nog eens 25 scholen bij in de regio. Bovendien is er goed nieuws voor leerlingen uit Zuidplas. In die gemeente gaat Maarten Milieu ook aan de slag. De basisscholen ontvangen voor de zomervakantie een uitnodiging voor het project.

Inzameling & educatie
Cyclus haalt op scholen die meedoen aan het project AFVALVRIJE SCHOOL, de waardevolle grondstoffen GFT, PMD en papier op tijdens de reguliere huis aan huis inzameling. Daarnaast geeft Maarten Milieu drie lessen. Tijdens de startles leren de leerlingen over (zwerf)afvalpreventie en afvalscheiding, maken ze voorlichtingsmateriaal en lanceren ze een bewustwordingscampagne. Tijdens de tweede les gaat de afvalbattle van start. De leerlingen wegen hiervoor het restafval dat overblijft in de klas én gaan zwerfafval prikken rondom de school. Aan het eind van het schooljaar overhandigt Maarten Milieu het certificaat AFVALVRIJE SCHOOL. En nu is er dus ook een vervolgaanbod voor scholen: AFVALVRIJE SCHOOL IN ACTIE.